Matematiğin en keyifli konularından biri olan kesirler konusuna nihayet başladık :)
Önce her konu başında olduğu gibi tahtaya "Ne Biliyoruz?" ve "Neler Öğreneceğiz?" sorularımızı yazıp hem ön bilgilerimizi hatırladık hem hedeften haberdar olduk.
İlk ve en basit etkinliğimiz için her çocuğuma bir A5 kağıt dağıttım. Kağıtları önce ikiye, sonra tekrar ikiye ve oluşan şeridi de ortadan ikiye katlayıp kolayca 8 eş parçaya ayırdık. Tahtaya 3/8'ü mavi, 2/8'si kırmızı şeklinde yönergeleri yazdım. Çocuklarım da yönergeye uygun olarak kesirleri belirleyip boyadılar. Ardından bunu defterlerimize yapıştırıp her rengin belirttiği kesir değerini de yanına yazdık.
Sıra ikinci etkinliğimiz olan Kesir Robotumuza geldi. daha önceden hazırladığım çalışma kağıdını çocuklarıma dağıttım. Önce robotlara birer isim verip yüzlerini çizdik. Ardından sayfada yer alan "Gövdenin 4/6'ünü boyayın" gibi yönergelere göre robotlarımızın belirtilen kesir kadar bölümlerini renklendirdik.
Robotlarımız (ki birinin adı Babacan'dı belirtmeden geçemeyeceğim ;) ) panoda yerini aldı ve sıra dondurmalarımıza geldi.
Çalışma kağıdımızı (ben hızlıca yapılabilsin diye A5 boyutunda bastım) her çocuğuma dağıttım. Ayrıca her birine 1/8 büyüklüğünde pembe fon kartonu da dağıttım. Önce kaseleri kesip kartona yapıştırdık ve boyadık. Ardından dondurma toplarımızı 9'lu grup görüntüsünü bozmamak için kesmeden renklendirmeye başladık. bunun için tahtaya 2/9'si naneli, 3/9'ü çilekli gibi yönergeler yazdım.
Bütün toplar boyandıktan sonra kesilip kasedeki yerlerini almak üzere yapıştırıldı ve muhteşem meşhur Sarıkamış kesir dondurmaları hazırlandı. kaselerin üstüne ya da etrafına her dondurma çeşidinin kesir olarak değerini de yazıp bunlarla da koridordaki panomuzu şenlendirdik :)
Bu üç etkinlik iki ders saati sürünce pizzalarımızı yapmak serbest etkinlik saatine kaldı.
Bu etkinlik için de önceden hazırladığım çalışma kağıtlarını bu kez renkli A4'lere basıp çocuklarıma dağıttım. Önce dilimlenmiş pizzamızın üzerine malzemelerimizi koyduk. Bunun için yine tahtaya kesirlerle yönergelerimi yazdım. "2/8'si domatesli ve mantarlı, 3/8'ü biberli ve sucuklu" gibi. Çocuklarım yönergelere uygun olarak malzemeleri pizza dilimlerinin üzerine çizip boyadıktan sonra bu pizzayı bütün halde kesip çıkardık.
Turuncu renkteki asıl kağıdımızda yer alan dairemizin içine pizzamızla ilgili yönergelerimizi yazdık. Hazırlamış olduğumuz pizzanın dilimlerini merkezden dışa doğru kestik ama dilimleri birbirinden ayırmadan. Tamamlanmış olan pizzamızı turuncu kağıdımızdaki dairenin üzerine yapıştırarak pizzalarımızı tamamladık.
Kesir pizzalarımız da koridordaki yerini alınca değmeyin keyfimize :)
Gün boyu o kadar çok eğlendik ki anlatamam :) Elbet zaman zaman kızdık, söylendik birbirimize ama onlar sayılmaz ;)
Sonuç "Çok keyifli bir ders matematik öğretmenim!" nidalarıyla geçen son derece verimli, hiiç unutulmamak üzere hafızalara kazınmış üç ders saati oldu. Hiç unutulmayacak biliyorum çünkü her yeni konu için eski öğrendiklerimizi hatırlarken bunu yaşıyorum. Geçen yıl aynı konularda yaptığımız her etkinliği bir bir sayıyorlar bana. Bu da beni çok mutlu ediyor :) Bir kazanımım da çocuklarımın matematik dersine karşı inanılmaz olumlu olan tutumları. "Bugün 6 saat matematik yapacağız" dediğimde sevinçten havalara uçabiliyorlar ya da "teneffüse çıkmayalım öğretmenim devam edelim" diyebiliyorlar.
Bu arada robot, dondurma ve pizza etkinliklerini Pinterest'te görüp sınıfıma uyarladığımı ancak çalışma kağıtlarının tamamen bana ait olduğunu belirtmeliyim.
Çalışma kağıtlarımızı buradan indirip sınıfınızda kullanabilirsiniz. Pizza ve dondurma için yönerge yazmadım. Onu dilediğiniz gibi kendiniz belirleyebilirsiniz.