12 Şubat 2016 Cuma

Hikaye Kartları İle Yazıyoruz

Türkçe dersinin en zorlu kısmı yazma becerileri bence. Çocuklara hem zihinlerindekileri doğru düzgün yazıya dökebilmeyi öğretmek hem de yazmayı sevdirmek çok zor iş. Bu konuda kendimi zaman zaman yetersiz gördüğümü daha doğrusu ne yapsam hep eksik kaldığını düşündüğümü saklayacak değilim. Bu yüzden sene başında bir yaratıcı yazma becerileri kursuna katıldım. Orada öğrendiklerimi eski bilgilerime katıp yazma çalışmalarımızı daha keyifli hale getirmeye çalışıyorum. 
Bu aralar konumuz metnin bölümleri. Kaynaklarda hep hazır metinlerin üzerinde giriş gelişme ve sonuç bölümlerini belirlemek şeklinde çalışmalar var. Benim aklıma daha önce Sarıkamış'tayken yaptığım bir etkinlik geldi ve okulun son haftası paragraf yazma çalışmaları ile işe başladık. Etkinliğin orijinal halini buradan inceleyebilirsiniz. Bizim ürünlerimiz ise şöyle; 



Bu etkinlikle giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini trafik ışıklarına benzetip yeşil, sarı ve kırmızı renklerle kodladık. 
Bugün de yine katıldığım kursta öğrendiğim ve orijinaline buraya tıklayarak  ulaşabileceğiniz harika "hikaye taşları" etkinliğini kendime uyarlayıp bilgisayar çıktısı haline getirerek hikaye kartlarımızı hazırladım. 



Kartları kullanarak bugün grup çalışması şeklinde birer uzay macerası yazdık. 
Önce giriş bölümü için birer kart seçen gruplar karttaki resme uygun bir giriş bölümünü yeşil kağıtlara yazarak hikayeye başladılar. 


Ardından ikinci ve üçüncü kartlar sırayla seçildi ve gelişme bölümü sarı renkli kağıtlara yazıldı. Burada önemli olan kartı bakmadan seçmek ve değiştirmeden gelen resme göre hikayeyi devam ettirmek. 


Son olarak kırmızı renkli kağıtlara sonuç bölümü de yine seçilen karta uygun olarak yazılıp tüm bölümler kesildi, renkli kartonlara sıralandı, seçilmiş olan kartlardaki resimler üzerlerine çizildi ve hikayeler sergilenmeye hazır hale geldi. 




Elbette öyle muhteşem eserler çıkmadı. Ama her biri metnin bölümlerine uygun şekilde kurgulanmış ve konu bütünlüğü olan hikayelerdi. Hem ilk deneme, hem grup çalışması olduğu hem de çocukların yaşları hesaba katılırsa bence kendileriyle gurur duymakta haklılar ;) 
Etkinliğimiz kesmesi biçmesi derken iki ders sürdü. Zaman zaman bolca ses çıksa da sonuç değerlendirmesinde çocuklarımın genel görüşü bu şekilde yazmanın çok daha kolay ve zevkli olduğu yönündeydi. 
Metnin bölümleri mi? O iş bize çocuk oyuncağı artık ;) 







2 yorum:

  1. merhaba Şebnem Hocam. Çalışmalarınız bir harika. Ben de hikaye yazdırıyorum. 1. sınıftan beri yazıyorlar. 5 tane kelime belirliyorlar( bu kelimeler genelde gördüğümüz , göreceğimiz konulardan veya gündemden oluyor) bir şablon kağıt hazırladım ve bir de kutu. bu kutuya hikayesini atıyorlar. yazmak mecbur değil. yazanlar kendi hikayesini okuyor. bu etkinlği geliştirmek için neler yapabilirim. bu arada okuma alışkanlığı hakkında da okuma köşeleri oluşturduk. evlerde bu köşelerde kuyorlar. kendi kitaplarını kendi paralarıyla alıyorlar. sizin Mavi Tutkunu Karga İçin yaptığınız çalışmanın benzerini yaptım inanılmaz heyecanlandılar. ve kitaba olan bakış açıları değişti. bu çalışmaya benzer neler yapabilirim? İnanın çok hoş fikirleriniz var ve bunları hayata da geçiriyorsunuz. ne mutlu size ve öğrencilerinize. Öğrencileriniz çok şanslı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öğretmenim. İşimizin en zor kısmı galiba yazmayı sevdirebilmek. Anlattığınız etkinlik çok güzel. Bizimkinden tek farkı sözcükleri kendilerinin belirliyor olması. Bir fikir olarak belki bu sözcükleri de ayrı bir kutuda topllayabilirsiniz. Zamanla bir sözcük havuzunuz olur. İsteyen oradan seçerek de yazabilir. Düşünsenize birbiriyle alakasız onlarca sözcükten seçtikleriyle hikayeler nasıl kurgulanır.
      Ben her kitaptan önce "bununla ilgili neler yapabiliriz?" Diye uzun uzun düşünüyorum. Çoğu fikrim zaman darlığından ya da bazen fazla uçuk olduğundan fikir olarak kalsa da aslında her çocuk kitabı kendi atölyesini içinde barındırıyor. Size tavsiyem çalışacağınız her kitabı önce sindire sindire bir okuyun. Ardından hayal gücünüzü serbest bırakın. Bir ucundan başlayınca arkası gelecektir :))
      Size ve çocuklarınıza bol bokumalı bol yazmalı günler dilerim :))

      Sil