6 Ekim 2016 Perşembe

Açgözlü Timsahlar Sınıfta

Matematik dersimizde konumuz bu sefer sayıları sembol kullanarak sıralama. Bu konu için Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Pinterest'te çok sık gördüğümüz yabancı kaynaklı bir timsah etkinliği var ki muhteşem. 
Genelde dondurma çubuklarıyla hazırlanan bir timsah büyük sayıyı yiyecek şekilde iki sayı arasına koyularak hepimizin çocukluk kâbusu olan "büyük" ve "küçük" sembollerinin kolayca öğrenilmesini sağlıyor. 
Biz de bu konu için bu timsahları kullandık. Ben timsahları yaptırmadan önce o anda uydurduğum, ülkenin birindeki bir gölde yaşayan ve sadece en büyük avları yiyen açgözlü timsahın hikayesini anlattım. Sonra da herkes bir pipeti ortadan katlayıp bantla sabitleyerek kendi timsahını yaptı. Materyalin aslı dondurma çubuğuyla yapılıyor ama bizim elimizde bolca pipet vardı ve onları kullandık. İşin mantığı basit. Timsah daima büyük sayıya ağzını açar ve küçük sayıya sırtını döner. 
Gelelim bizim bu timsahları derste nasıl kullandığımıza. Sınıfta bir kutu okey taşımız var. Bunlardan her öğrenci 3 tane aldı. Yanyana oturan iki kişi kendi taşlarıyla birer üç basamaklı sayı oluşturdu ve sonra bu iki sayının arasına timsahı koyarak sıralama yaptılar. Her seferinde rakamların yerini değiştirerek aynı işlemi tekrarladılar. Her işlem deftere yazıldı. Oluşabilecek tüm sayılar oluşunca taşlar değiştirilip devam edildi. 



Bu arada pipetten timsahlarını kaybedenler bu sorunlarını kendileri çözmek zorunda kalınca kalemler, makaslar ve pergeller de timsah görevi üstlendiler. Böyle zorluklarla çocukları başbaşa bırakınca gerçekten çok yaratıcı çözümler üretebiliyorlar. 


İki sayıyla yeterince çalıştıktan sonra gruplar dörder ya da altışar kişi olarak birleşti ve bu sayılar büyükten küçüğe ve küçükten büyüğe sıralanarak yine deftere yazıldı. 





Bu timsahlar sayesinde bir konu daha sınıfın tamamı tarafından kolayca kavranmış oldu. Okey taşları da işin içine girince büyük bir zevkle onlarca alıştırma yapıldı. Son grup çalışması aşamasında da kendi stratejilerini belirlemelerini izlemek ayrı bir keyifti doğrusu :) Son derece masrafsız, basit ama çok keyifli ve etkili bu etkinlik sayesinde zil çaldığında "Ama yaaaaaaa!" nidalarıyla bir matematik dersi daha sonlandı. Ne diyeyim, biz matematiği ayrı bir seviyoruz ;) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder