11 Kasım 2017 Cumartesi

Arkadaşım Atatürk

Biz ailecek her cuma akşamı ZikZak Öğretmen Kulübüne katılıyoruz. Bu hafta kulüpte konumuz elbette Atatürk'tü. Onu anlamak ve çocuklarımıza anlatmak adına neler yapıyoruz, daha farklı neler yapabiliriz diye konuştuk, tartıştık. 
Ben de Atatürk haftası kapsamında yaptığımız Atatürk Dünyayı Geziyor etkinliğini  kulüpteki öğretmenlerle paylaştım. 
Paylaşım için hazırlanırken aynı çalışmayı sadece anlatmak değil de öğretmenlerle de uygulama fikri doğdu. Sınıfta kullandığımız fotoğraflardan evde tekrar çıktı alırken aklıma bir de etkinliği genişletme fikri geldi. 
Atatürk'ün gerçekleştiremediği hayali dünyayı gezmek. Bizler de fotomontaj yoluyla bu hayali gerçekleştiriyoruz. Peki, Atatürk gittiği yerlerden bize küçük kartlar yollasa o kartlara neler yazardı? 
Öğretmen kulübünde öğretmenler ve öğretmen olmasa da eğitme gönül vermiş tüm yetişkinler önce Atatürk fotoğraflarını tıpkı benim miniklerim gibi heyecanla kesip ülke fotoğraflarına yapıştırdılar. Ardından herkes için hazırladığım altında Atatürk'ün imzası olan kartlara (ben Word ile basit metin kutusu şeklinde hazırlayıp renkli A4'lere çıktı aldım) Atatürk'ün gittiği o ülkeden kendilerine yolladığı notları yazdılar. Notları yazarken o ülkeyle ilgili Google'dan küçük araştırmalar yapıldı elbette :) 




Son olarak tıpkı minik birlerimizle yaptığımız gibi bütün fotoğrafları kasap kağıdı üzerine yapıştırarak posterimizi tamamladık. 


Etkinlik bu haliyle okuma yazma bilen  sınıflarda çok rahat uygulanabilir. Aynı zamanda güçlü bir disiplinler arası çalışma olacaktır. Etkinlik sonrası üzerine konuşurken coğrafya dersiyle ilişklendirilebileceğini konuştuk örneğin. Atatürk örneğin Peru'ya gittiğinde nereleri gezecektir? Çalışma bir dünya haritası üzerinde de uygulanabilir. Yazılı ve sözlü anlatım becerileri, dünya tarihi gibi konularda da uygulama alanı olacaktır. 
Herşeyin ötesinde çocuklar Atatürk'ün ağzından notlar yazarken ister istemez onun gibi düşünmeye çalışacaklar bu da etkinliğin en önemli kazanımı olacaktır. 
Çocuklarla sınıfta yaptığım bir etkinliği öğretmenlerle de uygulamak çok keyifli bir deneyim oldu benim için. Etkinliğe katılan ve bu sayfada paylaşmama izin veren tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkürlerimi sunuyorum :) 
Peki, Atatürk arkadaşlarına neler mi yazmış?






ZikZak ve Öğretmen Kulübü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

9 Kasım 2017 Perşembe

Atatürk Dünya'yı Geziyor

Bu hafta konumuz hep Atatürk. Çocuklara sorunca hep aynı klasik cevabı alıyoruz; "Bizi düşmanlardan kurtardı"
Oysa sadece bir asker değil Atatürk. Çok yönlü ve çağının ötesinde düşünceleri olan bir lider. 
Bu yıl çocuklarımıza anlatırken asker kimliğinin yanında diğer özelliklerinden de bahsedelim diye düşünüp kısacık bir araştırma yaptım. Atatürk'ün az bilinen özellikleri. Bu yıl özellikle sosyal medyada bu konuyla alakalı pek çok bilgi yer alıyor. En sevdiği yemek, hayvan sevgisi, spora olan ilgisi derken "En büyük hayali dünyayı dolaşmaktı" şeklinde bir bilgiye rastlayınca aklıma yeni bir etkinlik geldi. Ulusu için bu kadar çok şeyi başarmış bu kadar önemli bir liderin hiç gerçekleşmeyen hayalini neden bizim çocuklarımız gerçekleştirmesin?
Önce Atatürk'ün yüzerken, kürek çekerken, dans ederken, traş olurken vs çekilmiş fotoğraflarını buldum. Çocuklara bu fotoğrafları gösterirken o az bilinen yönlerinden bahsettim. Dansı ve müziği sevdiğini anlatırken en sevdiği türkülerden birini dinlettim. Hemen her fotoğraf üzerine konuştuk. Ardından etkinliğin en önemli kısmına geldik. "Sizce Atatürk'ün en büyük hayali ne olabilir?" sorusunu yönelttim. Birkaç tahminin ardından "En büyük hayali Dünya'yı gezmekmiş ama Atatürk hiç yurt dışı gezisine çıkmamış. Şimdi sizlerle birlikte onun bu hayalini gerçekleştirelim mi?" sorusuyla sınıfı biraz hareketlendirdim. 
Daha önceden sınıf mevcudum kadar değişik ülkeye ait fotoğraflardan siyah beyaz çıktılar hazırlamıştım. İtalya için Pisa Kulesi, Avustralya için kanguruların olduğu fotoğraflar. Her fotoğrafı önce sınıfa gösterip neresi olduğunu sorup herkese farklı bir ülke verdim. Bazılarını tanıdılar, çoğunu ben söyledim. Ardından Atatürk'ün boydan çekilmiş bir fotoğrafından her çocuğuma bir tane verdim. Yönerge basit; "Atatürk'ün yaşadığı dönemde fotoğraflar siyah beyazdı. O yüzden biz de bu siyah beyaz fotoğraflarla çalışacağız. Atatürk fotoğraflarını ülke fotoğrafına yapıştırarak foto montaj yapacağız" Ben bir örneği tahtada yaparken herkes kendi fotoğrafını hazırladı. 




Oluşan fotoğrafları büyük boy bir kasap kağıdına yapıştırarak kocaman bir poster hazırladık. 


Bizim sayemizde Atatürk'ün en büyük hayali gerçekleşmiş oldu :) 
Birden fazla kazanımı olan bir etkinlik oldu. Hem Atatürk'ün de bizler gibi bir insan olduğunu ve başarısının ardında yatan sebepleri öğrendik. Onun da arzuları, zevkleri ve hobileri olduğunu gördük. Çocuklar kendileriyle ya da örneğin kendi babalarıyla Atatürk arasında benzerlikleri gördüler. Pek çok ülke hakkında fikir sahibi oldular. 




Atatürk'ün bir hayalini gerçekleştirmenin hazzını tattılar ki bu son kısım beni de en keyiflendiren kısım oldu. 

21 Ekim 2017 Cumartesi

Rakamlar Hakkında Her Şey

Uzuuun bir ihmal sürecinin ardından yeniden merhaba. Büyük oranda yoğunluk, bir miktar yorgunluk derken hem blog hem Facebook sayfasını çok ihmal ettim :( 
Bu yıl sevgili üçlerimi dördüncü sınıf öğretmenlerine emanet edip mini mini birlerimle sil baştan eğlenceye başladım. Birinci sınıf her ne kadar zaman zaman tam bir çılgınlığa dönüşse de en sevdiğim sınıf sanırım. Bir de temel dik harflerin konforunu yaşamak ayrı bir keyif veriyor ;)

Okuma yazma süreci her ne kadar baskın olsa da matematik dersinde de yavaş yavaş ilerliyoruz. Son iki haftadır konumuz rakamlardı. 
Rakamlar konusu çok basit algılansa da matematiğin en temel konusu olduğundan benim için çok önemli. İş sadece kağıt üzerinde rakamı yazıp görünce söylemekten ibaret değil elbette. Ben rakamlar öğretilirken onun ifade ettiği sayıyla ilgili tüm ilişkilerin de işlenmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Çocuklar o sayıyı eline alıp iyice kurcalayarak öğrenmeli. Bunun için de taze taze tasarladığım aşırı basit bir etkinlikten bahsetmek isterim. 
Etkinlik temelde her sayının diğer sayılarla ilişkilerini kavratmaya yönelik aslında. Gelelim neler yaptığımıza;
Önce hangi sayıdaysak her çocuğa o kadar nesne veriyorum. Bunu yaparken renk ve şekillerinin aynı olmasına dikkat ediyorum. Ben genelde birim küpler kullandım ama akla gelebilecek her şey kullanılabilir. Bir de her çocuk için bir renkli A4 kağıt. Bizim kağıtlar kareliydi ama karelerle işimiz olmadı. Kağıdı dik tutarak uzunlamasına ortadan bir çizgiyle ayırıyoruz. En üste de birim küpleri koymak için bir bölüm çizip ayırıyoruz. Bunu çocuklar kendileri de yapabilir. Ardından basit bir yönergeyle etkinlik başlıyor. Örneğin beş sayısı için "Birim küplerinizi iki gruba ayırarak 5 yapmanın kaç yolu olduğunu bulun" Ardından çocuklar ellerindeki nesneleri kaç değişik şekilde iki gruba ayırabileceklerini deneye yanıla bulmaya başlıyorlar. Oluşan her durumu kağıda yazarak farketmeden ve matematik işaretlerini kullanmadan 2+3=5, 3+2=5, 4+1=5 gibi işlemleri buluyorlar. 

Bu ilişkiyi "2 ile 3, beş ediyor" şeklinde dillendirdiler. 



Şimdi bir itirafta bulunayım. Etkinliği ilk defa 4 sayısı için yaparken az kalsın verem oluyordum ;) o yüzden olsa gerek fotoğraf çekmeyi bile unutmuşum :) Baktım bir kısmı çok zorlandı işi ele aldım ve ilk ilişkileri ben tahtada yaptım onlar sıralarında tekrarladı. Yine de o durumda da her seferinde düşünme payı bıraktım tabii ki. 0+4 ilişkisini kendi kendilerine buldular örneğin. İlk sayıda yaşanan zorluk ikinci, üçüncü turda yerini tam bir eğlenceye bıraktı. Çocuklarım kolayca örneğin altı yapmanın yedi yolunu buldular. Arada yapılan hatalara ilk aşamada müdahale etmedim. 


Etkinlik sonunda tahtaya astığım sayının altına buldukları tüm ilişkileri yazdık. Bu aşama aynı zamanda değerlendirme aşaması oldu ve yaptıkları küçük hataları  da gördüler. 


İlişkileri tahtada yazarken bu sefer artı işaretlerini kullanarak toplama işlemine de bir göz kırpmayı ihmal etmedim tabii ;)
Böylece güzel bir sayılar panosu da kendi kendine oluşmaya başlamış oldu. 
Evet çok zaman alıyor. Evet ilk seferde çok zorluyor çünkü çocuklar ilk defa yaparken yönergeleri anlamakta ve tek başına uygulamakta çok sıkıntı yaşayabiliyor. Evet kitaptaki çalışmaları yaptırıp geçmek çok daha kolay. Ama matematik kağıt üzerinde yapılıp ezberlenip geçilecek kadar sıradan bir iş değil. Hele birinci sınıfta, herşeyin temeli atılırken mümkün olduğunca tüm kazanımlarda çocukların kendi kendine keşfetmesi ve matematiğe dokunabilmesi için yol gösterici olmak bana göre çok önemli. 

Gecikmiş de olsa herkese keyifli bir eğitim öğretim yılı dilerim :)