31 Ağustos 2013 Cumartesi

Somunlar, Cıvatalar ve Minik Parmaklar

Bu aralar baktığım her şeyi "Sınıfta nasıl kullanırım?" diye düşünüyorum. Sanırım mesleki deformasyon ;)
Özellikle ana sınıfına gitmemiş ve bizimki gibi sosyo ekonomik düzeyi çok düşük çevrelerde yetişen çocuklar okula ilk geldiğinde el ve parmak kaslarını geliştirmek çok önemli. Bu çocuklarla yeterince çalışılmazsa okuma yazma çalışmalarına geçtiklerinde çok zorlanıyorlar. Tabii bu amaca hizmet eden oyun hamurları vs gibi araçlar da mevcut. Ama sürekli aynı şeyleri kullanamayız sınıfta değil mi? 
Geçenlerde kızım tamirci oyuncaklarıyla oynarken cıvata ve somunları parmak kaslarını geliştirmek için kullanabileceğim aklıma geldi. Bugün gittik bir hırdavatçıdan bu cıvataları ve onlara uygun somunları aldık. Tanesi 1 ile 1,5 liraya değişik boylarda bulmak mümkün. 

 Elbet çocukların eline cıvataları verip "Haydi, somunları takın!" demek olmaz. İki çevirir sıkılırlar. Bu nedenle ben de bunu bir yarışmaya dönüştürmeye karar verdim. 
Yarışmanın kuralları basit. Çocuklar bir masanın çevresinde ya da sınıf düzeniniz uygun değilse sıralarında oturuyor. 
Önlerine somunları ve cıvataları koyuyoruz. Önündeki bütün cıvataları sıkmayı ilk bitiren oyunu kazanıyor. 


Bunları da sınıfta dolabın bir köşesine koyacağım. Arada canımız sıkıldığında bu ufak yarışmayla hem eğlenip hem minik parmakları biraz çalıştırmış olacağız. 



27 Ağustos 2013 Salı

Rakamlar Hakkında Herşey

Herkese selamlar :) Seminer döneminde sınıf düzenleme işlerimle uğraşacağımdan dolayı etkinlik hazırlıklarını bir nebze olsun azaltmaya çalışıyorum. Bu aralar sayılarla ilgili hazırlıklara devam ediyorum. Sayılarla ilgili çeşitli keyifli etkinliğin bir arada olduğu bir set oluşturdum. Seti hem sınıf içi etkinlik olarak kullanabiliriz hem de dilersek pekiştirme amaçlı ev ödevi olarak verebiliriz. 
Setteki çalışma kağıtları iki bölümden oluşuyor. İlk kısımda sayıyı okuma, yazma, çetele çizimleri ve şekillerle gösterme gibi becerilere yönelik etkinlikler var. 



        


İkinci kısım da sayıların diğer sayılarla ilişkisini kavratmak amaçlı toplama etkinliklerinden oluşuyor. Bunları yaparken abaküs, sayı çubuğu gibi materyaller kullanılabilir. 

Çalışma kağıtlarını bir set halinde buradan indirebilirsiniz. 


26 Ağustos 2013 Pazartesi

Çorap Kuklamız

Sınıfta en keyifle kullanılacak materyallerden bir de kuklalardır hiç şüphesiz. Ben de yazın bir kaç el ve parmak kuklası satın aldım. Ancak kendi kuklamızı yapmak da çok basit ve keyifli bir iş. Gerekli malzemeler dilediğiniz renk ve desende bir çorap, kartondan kesilmiş iki yarım daire (kartonlarımız kalın ve sert olursa daha iyi sonuç alırız), iki oynar göz (ya da kartondan gözler çizip kesebiliriz) , evdeki artık yünlerdn bir miktar ve güçlü bir sıvı yapıştırıcı. 

Önce kartondan kestiğimiz yarım daireleri (bunlar kuklanın ağzı olacak) çoraba yapıştıracağız. Yarım dairenin bir yüzüne güzelce yapıştırıcı sürdükten sonra çorabı bir kuklaymış gibi elimize geçiriyoruz. Ağzını rahatça açıp kapayabileceğimiz şekilde yarım daireleri çorabımıza yapştırıyoruz. Yaklaşık olarak taban yüzünde burun ve topuk kısmına denk gelecek. 

Ardından kuklanın dilini kırmızı kağıttan kesip yapıştırıyoruz. Sıra gözlere geldi. Gözlerin arkalarına yapıştırıcı sürdükten sonra kuklayı elimize takıp gözleri, olmasını istediğimiz yere yapıştırıyoruz. 
Saçları yapmak için yardım gerekebilir. Eskiden çile sarılırdı ya ona benzer bir şekilde yün ipimizi dilediğimiz uzaklıkta tutulan iki parmak arasına dilediğimiz saç miktarına bağlı olarak sarıyoruz. Yaklaşık 25, 30 defa sardıktan sonra elde ettiğimiz çileyi ortasından sıkıca bağlıyoruz. İki tarafından ipleri kesiyoruz. Aslında bu işlem ponpon yapmaya da benziyor biraz. Hazırladığımız saçı, ortasındaki düğüm yerine yapıştırıcı sürerek kuklamızın başına yapıştırıyoruz. 


 Tabii saçlar için farklı yöntemler kullanılabilir. Bu en basit olan yöntem. Bu kuklaları çocuklarımıza da yaptırarak keyifli bir etkinlik de oluşturabiliriz. 





Kelebekle Toplama

Zaman iyice azaldı ve ben giderek heyecanlanıyorum. Birinci sınıf kısacık öğretmenlik hayatımda biri birleştirilmiş sınıfta, iki kez okutma şansı bulduğum ve en çok keyif aldığım sınıf. Elbet mezun ettiğim ya da köyde bıraktığım kuzucuklarımın yeri ayrı ama şimdi kendimi tamamen yeni miniklerime hazırlamış durumdayım. Sanırım birinci sınıf okutacak tüm öğretmenlerim benzer duygular içindedir. 
Gelelim bugünkü çalışmamıza. Yine Pinterest'te gezinirken gördüğüm bir fikirden yola çıkarak  toplama işlemiyle ilgili bir oyun hazırladım. Oyun gayet basit.
Öncelikle oyun için hazırladığım seti buradan ya da buradan indirebilirsiniz.

Sonra bütün toplama kartlarını tek tek kesip yapışkanlı jelatin ya da şeffaf koli bandıyla sağlamlaştırıyoruz. Toplama kelebeğimizi de aynı şekilde sağlamlaştırabiliriz. Bir de bize sayma pulları gerekli. bunları ben Kars'ta bir milyoncuda buldum ve yüzlerce aldım. Kırtasiyelerden ya da internetten de satın alabilirsiniz. Bulamazsanız sayı fasulyesi ya da benzeri bir şey de olur ama kelebek süslemeye en uygun bu pullar gibi geldi bana. 

Oyunumuz kullanıma hazır. Öğrencimiz önce bir toplama kartı seçiyor. Bunu toplama kelebeğinin üstüne koyuyor. Ardından çalışma kağıdında uygun yere toplama işlemini yazıyor. 



 Kelebeğin sol kanadına ilk sayı kadar diğer kanadına ikinci sayı kadar pul koyuyor. Sonucu bulmak için bütün pulları sayıp toplamı çalışma kâğıdına yazıyor. Bu kadar basit. 

Bu set, sınıfta matematik köşesi oluşturulup burada sürekli durabilir. Ya da çalışma kâğıdı ve kelebek tüm öğrenciler için çoğaltılarak bir ders etkinliği olarak kullanılabilir. Toplama kartlarını isterseniz renkli A4'lere çıktı alabilir ya da siyah beyaz kullanabilirsiniz. Seti özellikle siyah beyaz hazırladım. Böylece fotokopiyle rahatça kullanılabilir. Ayrıca öğrenciler tarafından boyanabilir.   Bu şekilde bir taşla iki kuş vurulmuş olur ;)


23 Ağustos 2013 Cuma

Basit Kum Havuzu Yapılışı

Birinci sınıfta çizgi çalışmaları ve seslerin öğretiminde sıklıkla kullanılan bir araç; kum havuzu. Bu yıl ben de kullanmayı düşünüyorum. Hele ki miniklerimiz 60 aydan başlayacak olunca bu tür şeyler daha önemli görünüyor gözüme. Nasıl yaparım diye düşünürken aklıma tuz kullanmak geldi. Bir tabağa döküp denedim iş görüyor. Eğitimhane'deki zümrem renkli dekoratif kumları önermişti. Bu iki fikri bir araya getirip tuzu boyamaya karar verdim. İnternette biraz araştırınca bir iki tuz boyama şekli gördüm. Bunlardan kendime uygun bir sistem oluşturdum.
Önce derinliği az, yayvan bir plastik kutu satın aldım. Kutunun kapaklı olmasına özellikle dikkat ettim ki taşınabilsin ve kolayca saklanabilsin. Ardından dört paket sofra tuzu alıp bu kutuya boşalttım. Bir miktar guaj boyayı küçük bür kapta çok az suyla karıştırıp koyu renkli bir boya elde ettim. Su miktarı gerçekten çok çok az. dört paket tuza yaklaşık yarım kahve fincanı hatta daha az su koydum. 
                              
     
     

Tuzun üzerine bu boyayı döküp elimle hamur yoğurur gibi güzelce karıştırdım. Böylece bütün tuzlar çok az nemlenirken güzelce de boyanmış oldular.
        


 Ardından boyanmış olan tuzu yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine güzelce serip ızgara ayarında bir kaç dakika tuttum. Fırın aşamasında sık sık karıştırdım. Tuz zaten çok az nemlendiği için çok kısa sürede kuruyor. Bu işlemi sıcak memleketlerde güneşle de yapabilirsiniz. 

                  

   

Ben iki kum havuzu hazırladım. Kızlar için pembe, erkekler için mavi. 
Kum havuzuyla çizgi çalışmaları yapmak için de kartlar hazırladım. Kartları buradan indirebilirsiniz. Çizgi çalışmalarının ardından rakamları ve sesleri yazmak için de bunu kullanacağız. 
Tuz ile hazırladığımız bu renkli kumu evinizde vazo süslemek için de kullanabilirsiniz.  

22 Ağustos 2013 Perşembe

Tüylü Çubuklarla Matematik

Birinci sınıf hazırlıklarım tüm hızıyla sürüyor. Geçen yıl milyoncuda görüp paket paket aldığımız renkli tüylü tellerle basit iki materyal hazırladım.
İlki, miniklere rakamları kavratmak için kullanılacak. Aslında bu anasınıfları için de çok uygun bir materyal  ama bizde ana sınıfına giden çocuk sayısı bir sınıfta üçü beşi geçmediği için benimki gibi okulların birinci sınıflarında da rahatlıkla kullanılabilir. 
                           
İşte materyal bu. Renkli tellerin her birine üzerinde bir sayı yazan küçük bir kart taktım. Ben 10'a kadar sayıları kullandım. İlerleyen zamanda 20'ye kadar eklenebilir. Kartları koli bandıyla sağlamlaştırdım. Bir kâğıt havlu rulosunu renkli kağıtla kaplayıp süsledim. Milyoncudan aldığım abaküsleri kırarak da boncukları elde ettim :) Amaç, üzerinde sayılar yazan çubuklardan birini seçip telin üstüne o sayı kadar boncuk geçirmek. Böylece hem sayıların belirttiği çokluğu kavratıyoruz hem de el göz koordinasyonlarını geliştiriyoruz. Malum okul yaşımız iyice aşağılara çekildi. Çocuklarımızın pek çoğu için parmak kaslarına yönelik bu tür etkinlikler hayati önem taşıyor. 
               

İkinci materyalimiz toplamları 10 eden sayı çiftleri için basit toplama bilezikleri. 
               
Yine tüylü tellerimiz üzerine 10 tane boncuk takıp halka şeklinde büküyoruz. Kıvrım yerini iyice belirginleştirdim ki iki farklı sayı tel üzerinde açıkça görülebilsin. Çalışmanın kolayca yapılması için üç farklı çalışma kâğıdı hazırladım. Çalışma kağıtlarını burada bulabilirsiniz.
                              
Bu bileziklerle de miniğimiz toplamları 10 eden sayıları bulmak için sadece boncukları bilezik üzerinde kaydırıp sayıyor. 7+3 gibi.  Bulduğu işlemi de çalışma kağıdına işliyor. Bu materyalde önemli olan boncukların tel üzerinde kendi kendine kaymayacak kadar dar delikli olması. Böylece toplama bileziğini hareket ettirsek bile boncuklar yer değiştirip oluşturduğumuz sayı çiftini bozmuyor. 
Son olarak bu iki materyalin fikrinin bana ait olmadığını belirtmeliyim. İkisine de benzer çalışmaları yabancı blog sitelerinde geçen yıl görüp zihnimin bir köşesine kaydetmiştim. Kullanmak da bu seneye nasipmiş ne diyelim ;) 

   
   


21 Ağustos 2013 Çarşamba

Toplamayla Oyun

Okulun açılmasına az kaldı. Bu yıl da birinci sınıfa döneceğim için şimdiden hazırlıklara başladım. Fikri bana ait olmayan pinterestte gördüğüm fikirlerden devşirdiğim iki toplama oyunu hazırladım.
İlki, Zarlarla Toplama
İnternetten okey zarları satın aldım önce. Ardından sınıfta oyun sırasında sağa sola düşüp kaybolmasın diye basit bir düzenek hazırladım. 

 
Bunun için milyoncularda satılan plastik kapaklı limonluklardan aldım. Eski bir cd, bu limonluğun kapağı ve iki adet zarı sıcak silikon marifetiyle bir araya getirdim. Böylece bol sesli ancak zarların kaybolmasını önleyecek basit bir zar makinemiz oldu. 
Ardından basit bir çalışma kağıdı hazırladım. 
    
Oyun kısaca şöyle; öğrenci önce zarları sallıyor. Gelen sayıları çalışma kağıdındaki boş zarların üzerine yazıyor. Ardından toplama işlemini noktaları sayarak yapıyor ve sonuç zarına yazıyor. Herşey bu kadar basit :) Rakamları yazmadan noktaları çizerek de aynı işlem yapılabilir.

İkinci oyun Domino Otopark Oyunu
Bu oyun için de küçük domino takımları aldım. 
  
Yine basit bir çalışma daha doğrusu oyun kağıdı hazırladım. Oyun kısaca şöyle; çocukların önlerine bu otopark alanı ve bir miktar domino taşı koyulur. Bunlar bizim dominotolarımız olacak. Bu ismi de şu an uydurdum ;) Çocuklar bir taş seçer. Taşın iki tarafındaki sayıları toplar ve bu toplam dominotonun park yeri numarası olur. Arabasını yolda sürüp ait olduğu park yerine park eder ve sıra diğer çocuğa geçer. 

  


Bu oyunlarla hem basit toplama işlemlerini keyifle yapacaklar hem de farklı sayı çiftlerinin aynı toplamı verebildiğini fark edecekler. 

 Oyunlar için hazırladığım çalışma kağıtlarını buradan ve buradan  indirebilirsiniz.