31 Ağustos 2013 Cumartesi

Somunlar, Cıvatalar ve Minik Parmaklar

Bu aralar baktığım her şeyi "Sınıfta nasıl kullanırım?" diye düşünüyorum. Sanırım mesleki deformasyon ;)
Özellikle ana sınıfına gitmemiş ve bizimki gibi sosyo ekonomik düzeyi çok düşük çevrelerde yetişen çocuklar okula ilk geldiğinde el ve parmak kaslarını geliştirmek çok önemli. Bu çocuklarla yeterince çalışılmazsa okuma yazma çalışmalarına geçtiklerinde çok zorlanıyorlar. Tabii bu amaca hizmet eden oyun hamurları vs gibi araçlar da mevcut. Ama sürekli aynı şeyleri kullanamayız sınıfta değil mi? 
Geçenlerde kızım tamirci oyuncaklarıyla oynarken cıvata ve somunları parmak kaslarını geliştirmek için kullanabileceğim aklıma geldi. Bugün gittik bir hırdavatçıdan bu cıvataları ve onlara uygun somunları aldık. Tanesi 1 ile 1,5 liraya değişik boylarda bulmak mümkün. 

 Elbet çocukların eline cıvataları verip "Haydi, somunları takın!" demek olmaz. İki çevirir sıkılırlar. Bu nedenle ben de bunu bir yarışmaya dönüştürmeye karar verdim. 
Yarışmanın kuralları basit. Çocuklar bir masanın çevresinde ya da sınıf düzeniniz uygun değilse sıralarında oturuyor. 
Önlerine somunları ve cıvataları koyuyoruz. Önündeki bütün cıvataları sıkmayı ilk bitiren oyunu kazanıyor. 


Bunları da sınıfta dolabın bir köşesine koyacağım. Arada canımız sıkıldığında bu ufak yarışmayla hem eğlenip hem minik parmakları biraz çalıştırmış olacağız. 



3 yorum:

  1. Tek kelime ile harikasınız maşallah barekallah nazar değmesin hocam size..Hocam bende parmak kas egzersizi olarak aklıma Pirinç ayıklama gelmişti içine küçük şekerler koyup ayıklamaları ve sonunda şekerleri çikolataları yiyerek eğlenceli zaman geçirmek için( bu arada fikir ne yapabilirim diye düşünürken eşim pirinçleri elime verdiğinde geldi:))

    YanıtlaSil
  2. Harika bir fikir öğretmenim. Pirinç içine şu minik taşlara benzeyen çikolatalar konulabilir. Müsaadenizle bu fikri aklımın bir köşesine yazıyorum ;)

    YanıtlaSil
  3. Şebnem Öğretmenim bugün somun cıvatalar en büyük neşe kaynağımız oldu, çocuklarım ilk defa belki de bu kadar kahkaha attı :) mükemmeldi, pirinç örneğini ben de aklıma yazdım :)

    YanıtlaSil