26 Ağustos 2013 Pazartesi

Çorap Kuklamız

Sınıfta en keyifle kullanılacak materyallerden bir de kuklalardır hiç şüphesiz. Ben de yazın bir kaç el ve parmak kuklası satın aldım. Ancak kendi kuklamızı yapmak da çok basit ve keyifli bir iş. Gerekli malzemeler dilediğiniz renk ve desende bir çorap, kartondan kesilmiş iki yarım daire (kartonlarımız kalın ve sert olursa daha iyi sonuç alırız), iki oynar göz (ya da kartondan gözler çizip kesebiliriz) , evdeki artık yünlerdn bir miktar ve güçlü bir sıvı yapıştırıcı. 

Önce kartondan kestiğimiz yarım daireleri (bunlar kuklanın ağzı olacak) çoraba yapıştıracağız. Yarım dairenin bir yüzüne güzelce yapıştırıcı sürdükten sonra çorabı bir kuklaymış gibi elimize geçiriyoruz. Ağzını rahatça açıp kapayabileceğimiz şekilde yarım daireleri çorabımıza yapştırıyoruz. Yaklaşık olarak taban yüzünde burun ve topuk kısmına denk gelecek. 

Ardından kuklanın dilini kırmızı kağıttan kesip yapıştırıyoruz. Sıra gözlere geldi. Gözlerin arkalarına yapıştırıcı sürdükten sonra kuklayı elimize takıp gözleri, olmasını istediğimiz yere yapıştırıyoruz. 
Saçları yapmak için yardım gerekebilir. Eskiden çile sarılırdı ya ona benzer bir şekilde yün ipimizi dilediğimiz uzaklıkta tutulan iki parmak arasına dilediğimiz saç miktarına bağlı olarak sarıyoruz. Yaklaşık 25, 30 defa sardıktan sonra elde ettiğimiz çileyi ortasından sıkıca bağlıyoruz. İki tarafından ipleri kesiyoruz. Aslında bu işlem ponpon yapmaya da benziyor biraz. Hazırladığımız saçı, ortasındaki düğüm yerine yapıştırıcı sürerek kuklamızın başına yapıştırıyoruz. 


 Tabii saçlar için farklı yöntemler kullanılabilir. Bu en basit olan yöntem. Bu kuklaları çocuklarımıza da yaptırarak keyifli bir etkinlik de oluşturabiliriz. 





2 yorum:

  1. Sınıfımda zevkle yaptık öğretmenim :)Fikrinize teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Keyif almanıza sevindim öğretmenim :)

    YanıtlaSil